Sundsvall, julafton 1888.Samma år hade hela centrala staden stått i lågor varpå 9000 personer blivit hemlösa. Den gamla norrländska trädstaden helt utplånad. Samma år började återuppbyggnaden av den stad som kom att bli den ståtligaste i Norrland. Allt byggdes i sten, därav namnet Sundsvalls stenstad.

Denna julafton för 122 år sedan annonserar en Herr P.F. Hejdenberg i Sundsvalls Tidning att en ny pälsvaruaffär har öppnat. I annonsen står det:
P.F Hejdenbergs Pelsvaru-Affär. Bazargatan N:r 41. Undertecknade Pelsvaruhandel är från och med denna dag ånyo öppnad snedt emot Sundsvalls Folkbank. Beställningar och reparationer emottagas tacksamt och utföras fortast möjligt. Sundsvall den 15 Augusti 1888. P.F. HEJDENBERG, Körsnär.
122 år senare sitter jag i samma kvarter i stan, på samma tidning och producerar trycksaker och tidningsannonser till kunder anno 2010 likt Hejdenberg var 1888. Jag vandrar en söndag genom stadens största och pampigaste kyrkogård och stannar till vid en gravsten, lite större än de andra. På gravstenen står att läsa:
”Körsnären P.F. Hejdenberg, 1827-1899, Baptismens förste apostel i Norrland.”
Historia och nutid som förenas. En människas liv vilar symboliskt på en gravsten och dess livsverk i en annons i en tidning. I framtiden kommer samma historia att återupprepa sig. Generation efter generation.
Läs hela Artikeln >

Written by Anders Bergh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.