Trondheim, 3:e största stad i Norge, beläget ungefär på Östersunds breddgrad rakt västerut. Den stora Trondheimsfjorden och de skogsbeklädda bergen omger staden som liksom liksom klättrar längst branterna. Grönskan är ovanligt frodig här. Jag antar att det har med Golfströmmen att göra. Ädla lövträd är inte ovanliga i trakten. Staden ståtar med Nidarosdomen, en av Nordens största kyrkor och har en historia som sträcker sig ända in i vikingatiden, den grundades redan 996.

Jag älskar den här staden, näst efter Bergen den finaste staden i Norge. Att gå och strosa längs gatorna i Bakklandet och titta på alla små färgglada trähus eller beskåda den mest pampiga av kyrkor i Norden. Domkyrkan som med sin prakt saknar motstycke någon annanstans i Skandinavien. Mitt i kyrkan ligger Kung Olav I Tryggvarsson begraven, kanske att jämföra med Gustav Vasas grav inne i Uppsala Domkyrka i Sverige.
Trondheims omgivningar är vackra, stora bördiga jordbruksmarker omgivna av höga berg, men inga fjäll. Nästan överallt kan man blicka den mäktiga Trondheimsfjorden. Jag kommer att återvända hit, var så säker.


Taggar , ,

Written by Anders Bergh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.