Welcome to Scania in southern Sweden, Middle-earth in real life. När verkligheten blir för påtaglig kan man resa in i sagornas värld. Välkommen till Skåne, verklighetens Middle-earth (Midgård).

Ystad
The Prancing Pony in Bree?

The end of the Middle-earth Saga

Midgårdssagan på bioduken är nu slut, 6 filmer blev det och 6 år av flykt från verkligheten (de hade premiär 2001, 2002, 2003 och 2012, 2013, 2014). När första filmen hade premiär 2001 var jag 19 år, det var på biografen i Sundsvall en kall vinterdag i december. Film nummer två såg jag förmodligen också i Sundsvall, och film nummer tre i Västerås. I dag 14 år senare, 33 år och gift familjefar, tittar jag på den sista filmen i förlängd version på 3D-utgåva hemma i Helsingborg. Mycket har hänt i livet under dessa år. Och mycket har hänt rent filmtekniskt.

Sagan om ringen-triologin var något utöver det vanliga på sin tid. De spelades in på 35 millimeters film. Biograferna visade filmerna med filmprojektorer. Många av specialeffekterna i filmerna kom ur modeller.

Hobbit-triologin har filmats helt digitalt, i 5K (extremt högupplöst format) med HFR (48 bilder per sekund istället för 24/sek som är det vanliga) och så klart i 3D. Specialeffekterna är många och de är helt digitala (CGI).

Östarp
A garden in Hobbiton?

Glumslöv
View over the hills in Shire?

Sundvik
Den danskinspirerade arkitekturen i Skåne, liknande också de engelska, är så mycket Hobbiton vi kan komma i verkligheten.

Dalby Söderskog
Mirkwood maybe?

The Last Goodbye

Billy Boyd, själv med i de tre första filmerna, sammanfattar Midgårdssagan så fint i ”The last Goodbye”. Han tar oss med genom The Fellowship of the ring, The two towers, The Return of the King och Hobbit-filmerna An Unexpected Journey, The Desolation of Smaug, och The Battle of the Five Armies.

”Many places I have been. Many sorrows I have seen. But I don’t regret. Nor will I forget. All who took that road with me.
Night is now falling. So ends this day. The road is now calling. And I must away.
Over hill, and under tree. Through lands where never light has shone. By silver streams that run down to the sea.”

Lyrics: Billy Boyd

Written by Anders Bergh

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.