Montenegro september 2014

Landet som tillhörde Jugoslavien 1918 till 2006 (2003-2006 Serbien-Montenegro) och det sista land som lämnade unionen, 11 år efter det jugoslaviska krigets slut 1995. Sedan 2006 är landet självständigt. Till ytan är landet lite större än Skåne men inrymmer en stor variation av natur, till största delen kuperad. Och klimatet varierar kraftigt mellan kust och inland. Här är bilder från en Roadtrip i landets inre delar.

Montenegro

Montenegro
Zastava, Jugoslaviska bilar.

Ett forna turistparadis

Landet är, i västeuropeisk jämförelse, rätt fattigt och det märks på många olika sätt. Under Titos kommunistiska era var Montenegro (då del av Socialistiska Federativa Republiken Jugoslavien) ett välbesökt turistland. Men i och med unionens sönderfall under krigen på 199o-talen dog denna helt ut. Nu har turisterna börjat hitta hit igen, främst från östeuropeiska länder. Det känns som att detta är ett annalkande turistland av stora mått.

Biogradska Gora
Nationalparken Biogradska gora där ädellövskogar övergår i barrskog.

Montenegro

Känsla av öststat

Känslan av öststat (om forna Jugoslavien kan benämnas så?) är påtaglig men naturens storslagenhet tar överhanden. Några direkta spår av kriget under 1990-talet kan man inte se. Landet var tillsammans med Serbien stridande part mot de övriga jugoslaviska delrepublikerna så landet blev aldrig särskilt krigshärjat.

Montenegro Montenegro

Se fler bilder från Montenegro här >

Written by Anders Bergh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.