Jag har haft problem med damm på sensorn på min Canon EOS. Frustrerande. På motiv med mycket himmel fotade med liten bländaröppning (högt bländartal) har bilderna sett för hemska ut med små irriterande prickar överallt. Men nu har jag äntligen löst det. Det finns egentligen många lösningar. Till en början har jag försökt blåsa bort smutset på sensorn med en bälg. Det har har inte gett något resultat. Jag har funderat på att lämna in kameran och låta Canon rengöra åt mig, men det är alldeles för dyrt.

Tillslut fann jag denna strålande produkt från Photographic Solutions: Sensor Swab och Eclipse rengöringsvätska. Produkterna är svåra att få tag på i Sverige så jag begav mig till Yfo i Stockholm som är återförsäljare av kameror och tillbehör till yrkesfotografer. Det är en rätt dyr historia, 130 kr för vätskan och 556 kr för 12 st svabbar, men ändå billigt om man jämför med vad det kostar att lämna in sin kamera hos Canon.

I kväll testade jag och lyckades faktiskt få bort smutsen. Efter flera försök dock. För det första tog det ett tag att lära sig själva tekniken. För det andra var min sensor rejält nersmutsad efter flera år utan rengöring. Men efter några förskt så gav det tillslut resultat och jag är mer än nöjd med produkten. I framtiden kommer jag att göra detta mer regelbundet. Nu är jag inte lika skraj längre 🙂

Se gärna fler bloggar om detta: HDR fotografenModerskeppet, Fotomania,

Väl i Stockholm och påväg till Yfo på Brännkyrkagatan passade jag på att fotografera. Denna bild är från Mariahissen.

Den här filmen visar hur enkelt det är att rengöra sin sensor.

Written by Anders Bergh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.