Här satt för mindre än 20 år sedan män av diktaturen och upprätthöll ordningen i vad man kallade en demokratisk folkrepublik. Men det krävdes 91 000 anställda i säkerhetsministeriet och 189 000 informatörer ute i samhället för att bevaka statens intressen.

Jag talar så klart om östtyska DDR och dess säkerthets/övervakningsapparat Stasi. Detta är Ministeriet för statssäkerhets huvudkontor i Östberlin, ett enormt komplex på flera kvarter. Huset på bilden där högste chefen Erich Mielke huserade är nu ett museum och öppet för allmänheten.

Inredningen i flera rum, bland annat chefens, är kvar med möbler och apparatur. Det är som att gå rakt genom bioduken på någon gammal spionfilm från 1970-talet när man vandrar mellan rummen där Stasi-männen tillbringade sina arbetsdagar. Innanför Mielkes enorma kontor kan gå in i en del av hans privata lägenhet som lät byggas åt honom. Här ser man säng och tv, längre in ett stort badrum.

Erich Mielkes arbetsbord.

Efter murens fall 1989 har det uppdagats att Stasi hade ett stort antal spioner också i Västtyskland och faktiskt ända in i det svenska socialdemokratiska partiet och Sveriges regering.

Written by Anders Bergh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.