Av lördagen att döma går det att uppleva ytterligheter under en enda dag. Med start i ett gråkall och dimmig stad drar den anande solen mig en bit söderut. Jag ser att solen skiner där borta. Jag åker och åker och plötsligt på bara några meter skingras dimman och där bakom, klarblå himmel. Ett vackert landskap av färg i gult, rött och grönt uppdagar sig. Bergen i fjärran höjer sig mot himlen. Skog så långt ögat kan se.

Den slingriga vägen försvinner in i skogen, djupare och djupare, smalare och smalare. Asfalt övergår i grus. En öppen bom, jag fortsätter. Vägen är snart en stig men där borta skymtas plötsligt en massa bilar. Mitt i vildmarken vid en liten sjö. Jag kör fram, tänker att jag måste vända nu. Och där står dem, ett 20-tal jägare och flår en älg mitt framför ögonen på mig. De tittar på mig: vad gör han här? Jag vänder och far vidare. Upp, upp och upp. Jag närmar mig 400 meter över havet. Jag är nära gränsen till Hälsingland. Slår mig ner på toppen av berget och dricker en kopp kaffe. Lutar mig baklänges i det torra gräset, lyssnar på vinden i träden. Känner dofterna som far förbi mig. Det luktar höst. Friskt på nått sätt. En stor örn svävar förbi. Den håller vakt. Seglar fram och tillbaka över mig. Solen strålar i mitt ansikte, den värmer.

Jag beger mig tillbaka mot stan, dimman återvänder. Svänger in på en restaurang och möter upp mina arbetskamrater, vi ska laga mat tillsammans. Middagen blir något av det mest utsökta jag har ätit på länge. Jag har upplevt ett gastronomiskt Norrland med andra ord.

Written by Anders Bergh

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.