Korsvirkestraditionen är utbredd i Skåne. Traditionen kommer från tiden fram till 1658 då Skåne, Halland och Blekinge var danskt. I Danmark var korsvirkesmetoden ett mycket vanligt sätt att bygga på. Liksom i grannlandet Tyskland, delar av Polen, Belgien, Frankrike och Storbritannien. Bilden överst är på ett hus i Viken, Höganäs.

Gård vid Arild med vy över Skälderviken
Gård vid Arild på Kullahalvön med vy över Skälderviken.

Korsvirkeshus i Skåne och Halland

Korsvirkeshus kan man hitta i hela Skåne och delar av Halland, alltså det forna östra Danmark. Men denna byggnadsstil är allra vanligast sydväst om den så kallade ”skånska diagonalen” som sträcker sig från Bjärehalvön i nordväst till norra Österlen i sydost. Det är också i detta område det utpräglade skånska åker- och slättlandskapet breder ut sig.

Korsvirkeshus i Arild

Hallands nordligaste korsvirkeshus

I området norr om diagonalen, som är mer skogigt, är timrade hus vanligare. Innan den stora rivningsvågen på 1960-70-talen stod faktiskt Halmstad i Halland, näst Ystad, för den högsta andelen korsvirkeshus i tätort i Sverige. Men 60-70 procent av dessa revs tyvärr. (Källa: Hallandsposten) Hallands nordligaste hus av denna typ ska tydligen ligga i Varberg. (Källa: Hallandsnyheter) Enstaka upplagor finns ännu längre norr- och österut i Sverige, på Gotland till exempel (som också tillhört Danmark).

Korsvirkeshus Korsvirkeshus
Korsvirkeshus i Falsterbo.


Himmelstorp, Kullahalvön
Himmelstorp, Kullahalvön.

Hus i Mölle, Malmö, Ramlösa och Helsingborg.

Written by Anders Bergh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.