Volvo gör det igen – en skitsnygg reklamfilm tillsammans med en världskänd svensk.

Avicii – Feeling Good

Denna gång med Avicii och hans remake av Nina Simones ”Feeling Good”. Här samsas stämningsfull musik med vackra scenerier av Skåne när det är som allra finast. I videon skymtas skånska Sydkusten, Ljunghusen, trakterna kring Vellinge, Trelleborg och Ystad. Vita skånegårdar, havet, bokskogar, böljande fält och Hammars backar. Allt i en hård skandinavisk ton, Nordic Noir typ. Inte mycket färger, inte mycket sol och kylslaget så som Volvo med sina senaste reklamfilmer vill beskriva Sverige och bilmärkets ursprungsland. Made by Sweden. Att Avicci själv inte har körkort och inte kan köra en Volvo XC90 behöver vi inte nämna här 😉

Läs mer på min blogg om Volvos Vintersaga > och tidigare reklamfilm > samt på Sydsvenskan >

Volvo-nostalgi

I videon skymtar också en Volvo 240 förbi, finns det någon i detta land som inte har en relation till den bilen? Den svenska folkhemsbilen under 1970-80-talet. I en sådan tillbringade jag de flesta av mina barndomssemestrar och den långa Norgeturen under tidigt 2000-tal.

Bilderna som får illustrera inlägget är inte en Volvo jag vet. Det är min Saab. Konkurrenten, bilen som kom och gick och som är väldigt mycket Sverige, kanske ännu mer än Volvo?

IMG_3928

Vad har förresten Saab gemensamt med Skåne?

Gripen i Saabs logotyp är nästan identisk med Skånes landskapsvapen som föreställer en grip. Gripen lyftes in i Saabs logga i och med samgåendet med lastbilstillverkaren Scania. En lastbilstillverkare som grundades år 1900 i Malmö. Scania är det latinska namnet för Skåne och används ibland som det internationella namnet på Sveriges sydligaste landskap.

Huruvida Saab som biltillverkare fortfarande existerar är svårt att svara på. Nevs tog ju över produktionen av den gamla 9-3 modellen med en upphottad version, om den blir framgångsrik får framtiden utvisa.

Written by Anders Bergh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.