Det svenska inte alls typiskt för Skåne
”Det typiska för det som är Sverige, de röda stugorna med vita knutar, skogar av granar och tallar är inte alls typiskt för Skåne. Gränsen mellan Sverige och kontinenten går inte mellan Sverige och Danmark, den går i norra Skåne. I Malmö kan man slå sig ner på ”Lilla torg”, som i danskans ”De lille torv”. Husen, liksom landskapet skiljer sig från övriga Sverige. Ofta har man mer gemensamt med Danmark och norra Tyskland än man har med Sverige. Ja Skåne är så nära man kan komma kontinenten i vårt eget land.”
Så låter det i Fredrik Lindströms tv-serie ”Svenska Dialektmysterier” där han letar var i Sydsverige som gränsen mellan Sverige och kontinenten egentligen går.
Skåne blir svenskt och en brutal försvenskning sker
Här berättas också historien om hur Skåne tillslut (under 1600-talet) blir svenskt och om svenskarnas brutala tillväga gångsätt för att ”försvenska” östdanskarna/skåningarna. Karl XI, Sveriges kung från 1660, befaller att alla skåningar ska deporteras till Baltikum och ersättas med ”riktiga svenskar” men den hotade etniska rensningen lyckas avstyras i sista stund. Vid freden i Brömsebro 1645 får Danmark behålla Skåne men förlorar Halland. Och vid freden i Roskilde 1658 tvingas Danmark avstå Skåne till den svenske kungen och Sverige blir därmed vad det är i dag.
Skånska och östdanska
Lindström beger sig till Bornholm för att höra hur skånskan lät när Skåne fortfarande var danskt. På Bornholm talas fortfarande östdanska och dess likheter med skånskan kan höras än i dag.
Två bilder, två länder. Kan du säga i vilket land respektive bild är tagen? En skånsk och en dansk ort.
Den skånska och danska flaggan jämte varandra.
Den översta bilden är från Skåne, den undre från Bornholm.
Orterna är desto värre, men gissar på (två orter i respektive land) Lund/Ystad samt Rønne/Nexø.
Alldeles riktigt, Ystad och Rønne 🙂
Fin blogg med underbara bilder. Hoppas den fortsätter! ?
Du KAN fotografera!!!!
Tack Leif! Ja det är min ambition ?