Färdades genom tid och rum till en uråldrig skog. Likt Fangornskogen i Sagan om ringen. En skog som lever sitt eget liv. Där människan är gäst. Jag talar om Dalby Söderskog utanför Lund, sedan 1918 nationalpark och Skånes första. En urskog trodde man då men det visade det sig att skogspartiet/dungen, för den är inte stor, var gammal igenväxt hagmark.

Nu har det gått snart hundra år sedan dess och skogen har fått växa fritt så gott som utan mänsklig påverkan. Träd har genom åren gallrats och almsjukan har gjort sitt. Men skogen har fått leva sitt eget liv. Och död ved får ligga kvar. Denna typ av orörda skogar är ytterst ovanliga här nere i syd, ja i norr också för den delen. Och det är en fröjd att få vandra i natur där människan fått stiga åt sidan.

Skrylleskogen
I anslutning till Dalby Söderskog ligger ett gäng naturreservat som tillsammans utgör Skrylleskogen, Rommelseåsens västligaste spets. Skrylleskogen är ett omtyckt rekreationsområde för lundaborna. Jag har inte haft glädjen att besöka hela området än, men det lär snart ske.

I Skrylleskogen pågår ett aktivt arbete med att återställa den lövskog som ursprungligen legat här. Under hela 1900-talet planterades gran på hela området. Men i omgångar har granarna fått ge vika i hårda stormar och Lunds kommun har beslutat att all barrskog på området långsiktigt ska ersättas med lövskog. Läs artiklar om detta i Sydsvenskan > Och här >

När våren har kommit längre ser jag fram emot att göra ett återbesök i skogen.

Written by Anders Bergh

1 Comment

Sydsvenska ädellövskogar – numera grandominerade virkesåkrar | MyTripsMyTrips

[…] Lövskogens andelar ökar Glädjande är dock att andelen lövskog i Skåne för första gången på över 200 år ökar enligt en rapport från Länsstyrelsen Skåne. I skyddade naturområden, så som naturreservat och nationalparker, pågår arbete med att fasa ut granen. Stormen Gudrun har fällt granar på många håll och här och var ersätts nu dessa med löv. På Söderåsen i nordvästra Skåne pågår ett arbete som börjar ge resultat. Se artikel i Sydsvenska Dagbladet > I Skrylleskogen utanför Lund likaså, se tidigare inlägg om detta > […]

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.