Färdas man med bil eller annat färdmedel från Helsingør, som jag var i i veckan, kan man tydligt se de danska kulturella influenserna även på andra sidan sundet. I Helsingborg är det uppenbart att arkitekturen och gatunätet har fått sin struktur under dansktiden. Inslagen av korsvirkeshus och tegelhus är påfallande. Vi fortsätter norrut. Samma känsla infinner sig i orterna uppefter Kullahalvön. Viken, Höganäs, Mölle och i Ängelholm. På Bjärehalvön i viss mån i Torekov och i hög grad i Båstad. På andra sidan Hallandsåsen där Halland tar vid fortsätter samma känsla i Laholm, som fortfarande har den medeltida stadsstrukturen kvar. Men norr om Laholm börjar sakta arkitekturen ändra karaktär.

Korsvirkeshusen i Halmstad

I Halmstad får vi på vår färd norrut den sista förnimmelsen av den danska arkitekturen. För att illustrera detta följer här bilder på de mest anmärkningsvärda husen i Halmstad, de med tydligast dansk karaktär. Det finns ett relativt stort antal korsvirkeshus i Halmstad, ett av Sveriges största bestånd faktiskt, innan rivningarna härjade på 1960-70-talen i de svenska städerna. Läs mer om korsvirkeshus >

Korsvirkeshus i Halmstad

Brooktorpsgården Halmstad
Brooktorpsgården, ett av staden äldsta hus. Från 1700-talet.

Korsvirkeshus
Drottning Kristinas passage.

Korsvirkeshus
Korsvirkeshus från 1700-talet som en gång i tiden var ett sjukhus. Nu inryms här Värdshuset Tre Hjärtan.

Halmstad
Vallgatan ger en känsla av hur gatorna i Halmstad såg ut på 1500-talet. Här och var längs gatan kan man se rester av den gamla fästningsvallen som gick runt Halmstad.

Halmstad
Mellgrenska huset, Korsvirkeshus från 1700-talet, som ursprungligen stod där ett EPA-varuhus skulle byggas i samband med ”centrumsaneringen” på 1960-talet. Huset återuppbyggdes på denna plats 1983.

Halmstad
Sydowska huset, 1700-tals hus på Storgatan. I förgrunden Kirstens Munks hus, från 1619 och ett av stans äldsta hus.

Korsvirkeshus i Halmstad
Hus från 1700-talet där idag konditoriet Skånskan huserar.

Halmstad
Norre port den enda av Halmstads fyra stadsportar som finns kvar, färdig 1601. Portarna byggdes på den danske konungen Christian IV:s begäran.

Halmstad
Hantverksgatan.

Halmstad
Danmarkskänsla så till den grad att butiken till och med flaggar danskt och säljer ”danska smörrebröd”. Hantverksgatan.

Written by Anders Bergh

1 Comment

Mats Brunberg

Mycket intressant beskrivning av den danska byggstilen i sydvästra Sverige och Halmstad. Vackra bilder och viktigt att dessa miljöer får vara orörda för framtiden.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.