HDR står för High dynamic range imaging. Vilket betyder att bilden har ett mycket större intensitetsomfång. Det finns information i alla delar av bilden, även i de på vanliga bilder mörka skuggpartierna och utfrätta områden som t ex solen. Ett gott exempel är en strand och en solnegång. För det mesta blir himlen perfekt exponerad men inte stranden.
Jag har testat en del HDR-fotografering. Det funkar ibland, ibland inte. För mig är det ett sätt att få bilden att se ut så som jag ser den vid fotograferingstillfället. Alltså det som ögat uppfattar. Jag tycker däremot att man inte ska missbruka tekniken utan motivera varför det var nödvändigt att använda den.
För att kunna göra en äkta HDR-bild krävs minst 2 exponeringar, gärna fler. Man knäpper flera exponeringar, både under- och överexponerade. För allra bästa resultat är det viktigt att man använder stativ eftersom de olika bilderna sedan ska sammanfogas till en.
 
Bilden är tagen i slutet av september, det är motljus och solen står lågt. För att få täckning i hela bilden har jag tagit tre exponeringar. Här nedan är det färdiga resultatet.
Exempel på HDR:
Trey Ratcliff – Snygga bilder, men kanske för överarbetade
Moderskeppet – ett dåligt exempel

Written by Anders Bergh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.